Historia

Mats Björn heter jag som har Hänsjöns kennel.

Mitt intresse för jakt började egentligen redan i sexårsåldern, då jag cyklade till byns slaktbod för att titta på när dom tog hand om älgarna som blivit skjutna under jaktdagen. Jag tjatade mig till att få vara med och sitta på pass från det att jag var nio år.

Mitt intresse för småvilt började med råddjur när jag var arton år och
jag köpte min första hund när jag var tjugosex år. Det blev en Basset
griffonhane och året efter min första hamiltonstövare.
1993 inkaffades min första tik en Basset griffon, intresset för jaktprov hade
vaknat och med henne gick jag mitt första jaktprov 1994 och det blev en
trea.

1994 köpte jag min första jämthund Fanny det var hon som lärde mig hur man
jagar älg med hund, visst gjordes många misstag men jag tror ändå att det
till slut blev ganska bra. Hon fick ett tredje pris och ett första pris. Det visade sig att hon hade ett hd-fel.
Oturen fortsatte för när jag sex år senare köpte nästa jämte, visade det sig att även hon hade hd-fel.

Båda mina första jämtar var och är mycket bra jakthundar. Fanny är borta men Qvinnie jagar för fullt fortfarande.
Nästa hund blev en hamiltonstövare vid namn Skåmarkens Tilda. Hon har allt
vad man kan önska att en stövare ska ha. Förutom något enstaka råddjursdrev, som jag nu tror det är slut på. Tilda tog sitt första pris vid 21 mån, var färdig JCH vid 3 år och blev norsk+finsk inkl nordisk när hon var 4 år, hon har ett första pris på utställning.
På henne har jag tagit en kull där det blev 5 hanar och 3 tikar. Melkers Zeke i Kisa hade jag som täckhund. Själv behöll jag en tik som heter Bissie, så det blir en spännande höst att
invänta.
2004 blev jag ägare till min treåriga tik Klövkampens Era (Nellie). Till att börja med hade hon allt !!! men sen blev det som ganska vanligt, lite si och så med inkallning och egen kontakt. Ibland fungerade det och ibland inte, det beror helt på hur älgarna är.
Nellie är en mycket lugn och stabil hund. Hemma för henne är nog lika mycket skogen som hemma i soffan.
Hon var extremt tidig i jakten och skällde älg pluss att hon hade ett enormt förföljande redan vid 6-7 månader. Hon skällde björnhona med 2 ungar vid 8 månader, och var färdig med sina jaktprov dagen innan hon fyllt 1 år.
Hon hade 77,0 -0, 82,5 – 88,5 poäng på sina fyra prov och spårprovet
avklarades en vecka senare.
Hon fick en tvåa på utställning i Gävle när hon var 15 månader och kunde sen titulera sig Svensk Jaktchampion, hennes 4 sista utställningar har hon första pris.
Hon startades i Norge på ett tvådagarsprov när hon var 1 år och 10 månader och blev då Norsk Jaktchampion.
9/1 2006 fick Nellie sin första kull och det var Sörbäckens Brasse som var
täckhund. Kullen bestod av 8 hanar och 3 tikar.
Behöll en tik som heter Azzie och hon tog sitt första pris vid 11 månader.
Vi var till Finland i början på december och Nellie tog ett andra pris 62
poäng och sen blev det ett första pris 92,5 poäng, och då blev hon Finsk och Nordisk JCH.
september 2006 blev hon Svensk Jämthundsmästare som gick i skogarna runt Fredriksberg.
Hon fyllde 3 år den 14/1-07 .Den 17/3 fick hon sin andra kull 6 hanar och 5
tikar där har jag använt en annan intresant hane Pansartorpets Sicko. Så jag är stolt, glad och nöjd med mina unga tikar som också verkar nedärva mycket bra valpar.

Samtliga valpar ur första kullen har jagat mer eller mindre vid 10 månaders ålder och 4 stycken har redan ett första pris på jaktprov en finsk valp är färdig FJCH förutom utställningen som skall gås efter 15 mån det är finlands yngste JCH efter vad dom säger även min egen valp är färdig förutom utställningen,Hon har A-A höfter,spårprov och 3st första pris på jakt prov där ett prov på 86 poäng tar henne med på bergslagens klubbmästerskap och
uttagning till SM.

1 hanvalp har godkänt anlagsprov samtliga valpar är röntgade och det är A-A på samtliga. Tildas valpar verkar också börja bra men det är tidigt att säja än men sex av åtta har drivit hare

Lite tankar runt mina hundar
Eftersom hundarna tar en hel del av min tid så är det naturligt att ge dem goda förutsättningar,alla hundar är individer och är olika.De tikar som jag tagit valpar på har varit tidigt jaktintresserade, jag har fäst mej vid att det tidiga intresset är mycket positiv del i hundens utvekling, samtidigt kunna se framsteg varje skogsdag utan att ha blivit besviken på hundarna

Visst har många dagar slutat i ett fågetecken men kanske mest beroende på att jag inte vet eller förståt vad som har hänt. Hundarnas positiva inställning till jaktdag har många gånger varit ett frågetecken, Hur mycket skall jag jaga med hundarna utan att dom tröttnar?

Jaktlusten sätter jag mycket högt och strävar efter detta vid val av täckhund naturligtvis skulle det vara trevligt med en dubbelchampion men det är jakten som jag sätter i
första rummet.

Hundarnas sociala inställning till folk och andra hundar är naturligtvis ett måste om de skall umgås varje dag även jag som ägare måste fungera väl med mina hundar,med vetskapen att jag har mina hundar 365 dagar om året.Visst är det trevligt att cykelträna 5dagar i veckan med fem hundar samtidigt,Ställer man krav på hundarna måste man samtidigt ge tillbaka. Utveklingsfasen är ju som bekant olika. Detta är min sammanfattning på hur jag tänker för att ge mina hundar bästa möjliga start i livet.